Karakteristike koje utiču na obradivost

- Jan 30, 2019-


Karakteristike koje utiču na obradivost


Činjenica da se Titan ponekad klasifikuje kao težak za obradu tradicionalnim metodama, dijelom se može objasniti fizičkim, kemijskim i mehaničkim svojstvima metala.


Na primjer:
Titanijum je loš provodnik toplote. Toplina, generirana rezanjem, ne rasipa se brzo. Zbog toga se većina topline koncentrira na reznoj ivici alata.

Titanijum ima snažnu tendenciju legiranja ili hemijsku reaktivnost s materijalima u reznim alatima pri radnim temperaturama alata. To uzrokuje žučenje, zavarivanje i razmazivanje, uz brzo uništavanje reznog alata.

Titanijum ima relativno nizak modul elastičnosti, čime ima veću „proljećnost“ od čelika. Rad ima tendenciju udaljavanja od alata za rezanje ukoliko se ne održavaju teški rezovi ili se ne koristi odgovarajuća kopija. Tanki dijelovi imaju tendenciju da se odbijaju pod pritiskom alata, uzrokujući brbljanje, trljanje alata i probleme s tolerancijom. Posljedično vrlo je važna rigidnost cijelog sustava, kao i uporaba oštrih alata za rezanje pravilno oblikovanih oblika.

Na svojstva zamora titana snažno utječe tendencija oštećenja na površini ako se koriste određene tehnike obrade. Morate se paziti da ne dođe do gubitka cjelovitosti površine, posebno tijekom brušenja. (Ova karakteristika je detaljnije opisana u nastavku.)

Karakteristike otvrdnjavanja titanijuma su takve da legura titana pokazuje potpuno odsustvo "ugrađene ivice". Zbog nedostatka stacionarne mase metala (izgrađena ivica) ispred alata za rezanje stvara se visok ugao smicanja. . To uzrokuje da tanki čip dodiruje relativno malo područje na licu reznog alata i rezultira velikim opterećenjima ležaja po jedinici površine. Visoka sila ležaja, u kombinaciji sa trenjem razvijenim od strane čipa dok prolazi preko područja ležaja, rezultira velikim povećanjem topline na vrlo lokalizovanom dijelu alata za rezanje. Nadalje, kombinacija velikih sila ležaja i topline proizvodi djelovanje kratera blizu rezne ivice, što rezultira brzim lomljenjem alata.

S obzirom na svojstva zamora titana, kratko naznačena na gornjoj listi, sljedeći detalji su od interesa.

Kao što je rečeno, mora se izbjeći gubitak cjelovitosti površine. Ako se ta mjera opreza ne poštuje, može doći do dramatičnog gubitka mehaničkog ponašanja (poput umora). Čak i pravilne metode brušenja korištenjem uobičajenih parametara (brzina kotača, povratni udar itd.) Mogu rezultirati znatno nižim umorom zbog površinskih oštećenja. Osnovna svojstva zamora mnogih legura od titana oslanjaju se na povoljan tlačni površinski napon izazvan djelovanjem alata za vrijeme obrade. Elektromehaničko uklanjanje materijala, stvarajući površinu bez naprezanja, može prouzrokovati odbitak od uobičajenih svojstava čvrstoće zamora. (Ovi su rezultati slični kada su uključeni mehanički procesi poput mljevenja, iako su razlozi različiti.)