Tanki Film taloženje

- Sep 11, 2017-


Tanki Film taloženje


Toplinska isparavanja
Toplinska isparavanja je vjerojatno najjednostavnije fizičke pare taloženje (PVD) proces za proizvodnju tankih filmova, u kojima izvor atoma ili molekula (evaporant) primiti toplinske energije iz sustava grijanja na obliku pare faza i naknadno kondenzirati na na supstrat. Ovaj proces uključuje oba otparavanje kada kruto prvo rastopi i onda pretvara u paru ili sublimacijom kada kruto pare transformacije javlja izravno. Jakog stope, visoki vakuum uređaj i opće primjenjivosti za sve klase materijala su glavni razlozi za popularnost ove tehnike.

Općenito postoje dvije vrste bas ja izvora isparavanja s električnim i elektronskih zraka grije. Električno Grijana isparavanje izvor oslanja se na Joule grijanje pomoću otpora ili indukcija grijača, što toplina cijelu evaporants na temperaturu isparavanja. Izvori mogu imati vrlo različite konfiguracije kao što su žice izvori list izvori, sublimacija peći i retorta izvora. Ključno pitanje s takvim isparavanje izvora je da oni ne kontaminirati, reagiraju s ili legure sa evaporants ili puštanje plinova pri temperaturi isparavanja.

U tom smislu kao ulazne energije, grijanje zraka elektrona postaje, svakako preferirani isparavanje tehnika. U e-zrake isparavanje elektrona su thermionically iz grijane filamenata, ubrzano negativan potencijal na katode i usmjerena na evaporant naboj na terenu potencijalnih usljed djelovanja poprečne magnetsko polje. Čistoću na evaporant je osiguran jer samo mali iznos troška topi ili sublimira tako da učinkovito retorta je netopljeni lubanje materijal okružen.

Themal Evaporation.jpg


Rasprašenje
Umjesto Toplinska isparavanja koja je uzrokovana apsorpciju toplinske energije, atome možete ostaviti solidan izvor materijala pomoću rasprašenje, i. e. površinska bombardiranje s energetske čestice. Slična isparavanje emitiranu atoma u rasprašenje proces putuju kroz smanjene tlaka okoline i uplatu atomically na supstrat. Izvorni materijal, koji se nazivaju meta, služi kao katoda, kojoj je DC ili RF napajanje povezano budući da supstrat služi kao anoda, koja može biti promjenljiva, kažnjen ili pristran.

Nakon vakuumske komore pune radni plin, najčešće argon, električnih pražnjenja (plazma) može se započeti primjenom napona između katode i anode. Pozitivno ionizirani plin atoma u plazmi su ubrzane prema meti zbog potencijala ispusti u blizini ciljne površinu i precrtati atome koji prolaze kroz plazme i kondenzirati na supstrat za formiranje željenog tankim filmovima.

Postoji nekoliko varijanti rasprašenje proces, Naime DC, RF, reaktivne i rasprašenje magnetron. Ovi uvjeti su no o različitim aspektima i što u praksi koriste obično su Hibridi od njih. Postoje brojne prednosti prskanje tehnika. Osim visoke stope i veliki prostor omogućuje također taloženja legura i kompozita s komponentama imaju vrlo različit tlak pare. Filmovi pokazuju općenito niska hrapavost, visoke gustoće, visoke bočne homogenosti i dobru prionjivost na podlogu.

Nadalje, prskanje ciljevi gotovo svih tehničkih materijala su danas komercijalno dostupne, bez obzira metali, poluvodiči ili oksidi, fluoridi, boride i gisaxs. Ovi materijali obično mogu biti proizvedeni u različitim oblicima, npr kao pravokutni i kružni disk ili toroids. Ta svojstva čine rasprašenje vrlo popularna tehnika za znanstvena istraživanja i industrijske proizvodnje.


magnetron-sputtering-technology-metallization-textile-materials-technical-illustration-closeup.png


Magnetron rasprašenje

Magnetron rasprašenje koristi magnete u zamku elektroni negativno nabijenih meta materijal tako da su besplatni bombardirati supstrata, Sprečavanje objekt za premazivanje od pregrijavanja ili oštećenja i omogućava brže tankog filma taloženje stopa. Magnetron Sputtering sustavi obično konfigurirani kao "In-line" gdje supstrate putovanja u ciljani materijal na neke vrste transportne trake, ili kružnim za manje aplikacije. Oni koriste nekoliko metoda za izazivanje visoko energetsko stanje uključujući istosmjerna struja (DC), izmjenična struja (AC) i radiofrekvencija (RF) magnetron izvora.

U odnosu na Toplinska isparavanja koji koristi više konvencionalne grijanje temperatura, Sputtering odvija u plazmi "četvrti prirodnog stanja" okruženju s mnogo veće temperature i kinetičkoj energiji koji dozvoljava mnogo Čišće i Preciznije tankog filma taloženje na atomskoj razini.Koji pristup je pravi izbor za vaše specifične tankog filma taloženje prevlaka sustav treba se možeš pouzdati složenih čimbenika - i više od jednog pristupa može se uzeti da postignu slične aukcije.  Uvijek želiš dobiti pomoć nadležnim vakuum inženjering stručnjak za procjenu vašim potrebama i ponuditi vam optimalan ishod po najboljoj cijeni.Magnetron sputtering.jpg


Pulsnim laserom taloženje
Pulsnim laserom taloženje (PLD) je drugi PVD procesor, koji postaje sve privlačniji danas za uzgoj kvalitetne rekristalizacija tankim filmovima. To je klasificirao kao nekonvencionalne varijanta isparavanje proces, jer pld-a uključuje i isparavanja materijala osim što "sustav grijanja" high-power laserski izvor. Danas PLD radije smatra kao pojedinačni iskaz tehnika zbog svoje znatne razlike u konfiguraciji i aplikacija u odnosu na isparavanje.

U PLD proces materijali su dodatcima iz ispunjena meta high-power pulsirajućeg lasera, obično s ultraljubičaste valne Duljine. Ablacija proces proizvodi mlaz prolazno, vrlo Svijetao plazma koja sadrži Neutralne, iona, elektrona itd. Mlaz plazme širi cilj s površine i komunicira s komora atmosferu sve do podloge, gdje se taloži u filmovima. Nekoliko prednosti čine PLD povoljan tehnika za uzgoj dielektrika i supravodiča. Ima sposobnost vrlo stehiometrijskih prijenosa materijala od cilja do podloge koja omogućava rast složen višekomponentni filmova s malim komadima rasuti. Štoviše, korištenje vanjske energije rezultira izuzetno čistim proces sa Inertni ili Reaktivni plin pozadine.

Metala i organskih para faza epitaxy
Uz spomenuti PVD procesi, kemijske pare taloženje (CVD) je vrlo široko korištenih tehnika za rast tankog filma. Umjesto prijenosa materijala iz ETA faza evaporant ili metu, KVB koristi plinoviti reaktanata (prekursora) na umjereni pritisak za stvaranje tankog filma.

KVB je složen proces i uključuje općenito nekoliko uzastopnih koraka. Tokom procesa podloge je stavljen pod Konstantan protok plina prekursora. Kemijske reakcije u plinskoj fazi proizvoditi nove reaktivnih i nusproizvoda u zoni reakcije. Ovi početni reaktanti i njihove proizvode onda prenose na površinu podloge kroz kemijske ili fizičke adsorpcije. Heterogene reakcije između tih reaktanti su djelovanjem na površinu i dovesti do nukleacije i rasta filma. Hlapljivih nusproizvoda površinskih reakcija ostaviti na površinu po desorpcija i prevoze od reakcije zone.

Među razne različite KVB prerađen, metala i organskih para faza epitaxy (MOVPE), koji se nazivaju taloženje metala i organskih kemijskih para (MOCVD), postaje, danas dominantna tehnika za izradu optoelektroničkih uređaja na temelju složeni poluvodiči.